Tumalo Residence

Sited in the arid hills north of Bend, the Tumalo Residence was a complete renovation of an existing 1970’s ranch on 2 acres above the Deschutes River, facing west towards the Three Sisters mountains.  The existing construction presented little in the way of salvaging, so the house was redesigned from the foundation up, including several expansions to the building footprint to add needed living space for the family, who loved to entertain.  The only element of the original construction that was salvaged was its gesture towards the mountain views to the West, which was improved by an open-plan arrangement culminating in large glazings towards the views, complete with operable glass folding walls allowing the kitchen, dining, and great room to spill out onto a spacious deck cantilevered over the hillside.  Large double height volumes are flooded with light from clerestory windows on all sides of the house, while reclaimed wood and metal salvaged from nearby barns make appearances throughout the interior finishes.  With a new guest wing accommodating two separate guests with private bathrooms and patios, the house is set up to accomodate the clients’ desire to entertain, for years to come.